Meny
Evenemang

Visning och konstnärssamtal - Kristina Müntzing

VISNING OCH KONSTNÄRSSAMTAL 2/5, kl. 17.00

Konstnären Kristina Müntzing visar själv sin utställning Reconstructing Memory och svarar på frågor. Visningen arrangeras inom samarbetet Prisma Västra Götaland, som inledningsvis presenteras av Johannes Daun och Karin Olsson Lindström. Fri entré

Konstnären Kristina Müntzing har fått fri tillgång till Textilmuseets samlingar, både dräkt, konfektion, mönsterprover men även vårt arkivmaterial bestående av foton och filmer. I Reconstructing Memory får vi ta del av hennes tolkning av hur historia bevaras och återberättas genom ett museums samlande. Var finns t.ex. arbetskläderna? Vad säger en bild när namnet och platsen är glömd? Kan man bevara kroppens minne av ett arbetsmoment?

Kristina Müntzing använder konsthantverksmetoder och dans för att gestalta ett somatiskt arkiv. Hon använder bilder och material från skilda tider som strimlas och vävs ihop, och blir därmed både bild och mönster, karta och arkiv. Utställningen öppnas med Performing Memory, en dans-performance som bygger på minnen av rörelser från sömnadsproduktion.

Kristina Müntzing är född i Helsingborg 1973. Hon har en M F A (Master of fine Art) både från Goldsmiths College i London och Konsthögskolan Valand. Kristinas verk har visats på bl.a. Kunst Werke i Berlin, Kiasma i Finland, Göteborgs Konstbiennal, Shiryaevobiennenalen i Ryssland samt konsthallar och institutioner i Sverige och utomlands.

"Det är på något sätt omöjligt att inte imponeras av Kristina Müntzings ambition att visualisera ett mer eller mindre osynligt material. Hon lyckas därtill koppla loss sina verk från dess historia i tillräckligt hög grad för att göra dem intressanta på egen hand. Jag tycker också att Textilmuseet har visat beundransvärt mod genom att släppa in Müntzing och därmed ännu en gång understryker att deras verksamhet ska präglas av öppenhet, nyfikenhet kvalitet och bredd. Grattis!"

- Boel Ulfsdotter, Göteborgs-Posten

Ett speciellt tack till:

Textilmuseets volontärer i sy-gruppen som bidragit med berättelser och deltagit i skapandet av ett av flätverken.

Dansarna Ulrika Liljedahl, Petronella Brink, Isabel Schwardt och Emelie Lihav

De Sju Häradernas Kulturförening

Bidragsgivarna Helge Ax:son Johnsons stiftelse, Stiftelsen Längmanska kulturfonden och VG regionen

 

Med stöd från Västra GötalandsregionenPlats: Textilmuseet
Datum: 2 may
Börjar: 17:00

Presentkort

Läs mer om hur du köper och löser in våra presentkort.

Vår verksamhet

Vilka är vi? Vad gör vi? Vad vill vi? Lär dig mer om oss.

Sommartorsdagarna®

Välkända artister varje torsdag hela sommaren.