Meny
Evenemang

Throwback Thursday: Friday the 13th (1980)

”Ki-ki-ki-ma-ma-ma”! Blodiga slasher-mord, anonyma psykopater och omotiverade nakenscener i en av tidernas mest inflytelserika tonårs-skräckisar, nu åter på bio! En julidag 1979 dök en helsidesannons upp i branschtidningen Variety, där Fredagen den 13:de såldes in som ”den läskigaste film som någonsin gjorts”. Sean S. Cunningham, som låg bakom annonsen, hade i själva verket ingen film – men lyckades med sitt PR-trick säkra finansieringen för det som skulle bli en gigantisk succé.

Friday the 13th är ett skamlöst lågbudgetplagiat på John Carpenters stilbildande Halloween med en oväntad twist som i sin tur är en variant på Hitchcocks Psycho. I denna första del av den långlivade serien anländer ett gäng pilska sommarlägerledare till skogstäta Crystal Lake. Lättsamheterna övergår i blodigt allvar när de får besök av en mystisk mördare med koppling till lägrets mörka förflutna. En ikonisk kultklassiker av tveksam kvalitet men otvivelaktigt kultvärde, tillbaka på bio under en ryslig filmkväll! Visas som Hallowen-film i samarbete med Cinemateket:c/o och stöd av Västra Götalandsregionen.

Om Throwback Thursday

Friday the 13th visas inom Röda Kvarns Throwback Thursday-koncept, med visning av utvalda kultklassiker ett par gånger per säsong. Arrangemanget är en så kallad Guldpusselkväll, vilket innebär att det är gratis för alla med kulturkortet Pussel och 2 pusselbitar. Guldpusselbesökare kan endast få sin gratisbiljett i kassan på plats på biografen.

Filmfakta

Regi: Sean S. Cunningham

Medverkande: Betsy Palmer, Adrienne King m fl

Land: USA

År: 1980

Censur: Från 15 år

Längd: 95 minuter

Originaltitel: Friday the 13th

Biljetter: 50 kronor

Biljetter köper du här: https://www.bio.se/Plats: Borås Bio Röda Kvarn
Datum: 31 oct
Börjar: 19:00

Presentkort

Läs mer om hur du köper och löser in våra presentkort.

Vår verksamhet

Vilka är vi? Vad gör vi? Vad vill vi? Lär dig mer om oss.

Sommartorsdagarna®

Välkända artister varje torsdag hela sommaren.