Borås 400 år
Borås 400 år
Följ oss

Uppfinnarens död

Uppfinnarens död

En musikalisk fantasi om saxofonens uppfinnare.

En humoristisk och gripande skildring av livet och döden för en 1800-talets superstjärna som föll hårt från sin piedestal, flera gånger. Vad ångrar man när det är dags?

Uppfinnarens död utspelar sig på Adolphe Sax´s dödsdag 7 februari 1894. Adolphe uppfann saxofonen 1846, hade otroliga framgångar men också svåra förluster. Han dog 79 år gammal, ensam, utfattig och pjäsen är en musikalisk fantasi om hur det kunde gått till.

Förutom om Adolphe Sax´s turbulenta liv handlar pjäsen om vad man ångrar på dödsbädden, utifrån hospicesköterskan Bronnie Wares forskningar. Om man försakar sina barns uppväxt för att tjäna pengar och bli berömd, vad får det för konsekvenser på dödsbädden? Adolphe ser tillbaka på sitt liv: relationen till frun, barnen, kejsaren, den flyktiga berömmelsen och rädslan för att bli bortglömd.

Musiken är skriven av Carin Blom och arrangerad för sopranino-, alt-, baryton- och kontrabas-saxofon som alla fyra spelas av Fredric Thurfjell på scen. Eftersom stora delar av musiken har använts tidigare i andra sceniska sammanhang kan föreställningen även ses som ett retrospektiv över Carin Bloms enorma produktion av musik för teater under nästan fyra decennier.

 

INFORMATION
Föreställningen är ca 60 min lång.

 

MEDVERKANDE
Av och med: Fredric Thurfjell
Musik: Carin Blom

 

Läs mer och boka biljetterPlats: Borås Stadsteater
Datum: 21 jan
Börjar: 19:00
Slutar: 20:00