Borås 400 år
Borås 400 år
Följ oss

WE KNIT FOR PEACE

Är det möjligt att sticka fred? Kan själva strävan efter att skapa förändring faktiskt åstadkomma något?

Utifrån dessa frågor utformades föreställningen Knitting Peace av Cirkus Cirkör. En poetisk nycirkusupplevelse med hisnande artisteri i en värld av trådar och nystan. I år när Sveriges textila huvudstad firar jubileum, visas utställningen We Knit for Peace som inspirerats av föreställningen och de stickupprop som följt den på sin turné i världen. I 6 skyltfönster i Borås centrum manifesteras kraften i det textila hantverket genom över 100 verk som skickats in till Textilmuseet från både Sverige och andra länder. Utställningen pågår 14 februari-16 maj 2021.

Promenadslinga för utställningen

1. Hötorget 4,
2. Torggatan 25 (två fönster)
3. Västerlånggatan 26 (mot Torggatan)
4. Stora Brogatan 12
5. Österlånggatan 43

Ladda ned produktkatalogen digitalt här och ta dig sedan ut på promenaden och upptäck utställningens mjuka och fredliga budskap.

1. Hötorget

Att pennan är mäktigare än svärdet är ett känt talesätt, men kanske kan ett par stickor vara lika kraftfulla? Runtom i världen engagerar sig människor för att skapa en bättre värld med hantverk som metod. Det kan handla om fred, icke-våld, jämställdhet, inkludering eller anti-konsumism. Detta fredliga sätt att protestera och uttrycka sina åsikter genom hantverk är en gräsrotsrörelse som fått namnet Craftivism. Till den här utställningen ställde vi tre frågor till de som skickade in bidrag: Varför stickar du; Vad strävar du efter och Går det att sticka fred? Svaren kommer du kunna ta del av i en digital katalog här på webben och via QR-kod i skyltfönstren.

2. Torggatan 25 (två fönster)

Under sin resa runt om i världen har Knitting Peace engagerat och mött fredsstickare som delat med sig av sina verk och tankar kring att sticka fred. Mängden stickningar som kommit in har varit överväldigande och det är tydligt att kombinationen cirkus, strävan och stickning har växt till en rörelse som spänner över flera kontinenter. Via handarbetet och Knitting Peace flätas craftivism från New York, Rosario, Girona, Alby och Säffle ihop med Textilmuseet och Borås.

3. Västerlånggatan 26 (mot Torggatan)

“När vi skapar med våra händer och drömmer från våra hjärtan uppnås verklig magi.”
– Betsy Greer, sociolog som grundat begreppet Craftivism

4. Stora Brogatan 12

Vi hoppas att utställningen inspirerar till att tro på och engagera sig för en bättre värld tillsammans med andra. Eller kanske du helt enkelt blir sugen på att sticka? På Textilmuseets hemsida och i sociala medier hittar du stickbeskrivningar, tips och aktiviteter.

5. Österlånggatan 43

”Jag tror inte att man kan sticka fred.
Men jag tror att man kan sticka lindring
och hopp.”
– Cecilia, skapare av verk nr 13

I samarbete mellan Textilmuseet, Cirkus Cirkör, Borås City, Borås Stadsteater och Hemslöjdskonsulenterna Västra Götalandsregionen.

Stort tack till de fastighetsägare som upplåtit sina lokaler till utställningen: Castellum, CA Fastigheter, Pulsen Fastigheter, Olofsson Fastigheter samt Willhem.