Följ oss

DEN LOKALA HANDELNS DAG 25 APRIL

22 april 2020
DEN LOKALA HANDELNS DAG 25 APRIL

Shoppa lokalt för att du vill, inte för att du måste!

Med anledning av den lokala handelns dag som infinner sig på lördag den 25 april, vill jag skriva några ord om att konsumera lokalt. Jag vill inleda med att försäkra er alla om att denna text inte kommer innefatta några snyftande pekpinnar på att ni måste stötta citys verksamheter idag för att vi ska ha några kvar imorgon. Jag vill med nästa mening understryka att ingen verksamhet i stan kan eller kommer kunna livnära sig på människor som handlar i stan ett fåtal gånger per år för att de måste stötta och stödja.

Inledningen må uppfattas hård och kontraproduktiv sett till min roll som cityledare. Jag arbetar för ett levande city och som en del av det borde jag poängtera vikten av att man måste handla lokalt. Men för mig är det otroligt stor skillnad på att handla lokalt för att man vill eller för att man måste.

Låt mig berätta. För några veckor sedan, i inledningen av Corona lanserade Borås City hashtagen: Tillsammansförborås. En gemensam tagg där vi lyfte initiativ, goda exempel på samverkan och där vi poängterade vikten av att det är tillsammans som vi kan ta oss igenom detta. Ingen står ensam och stark i en omfattande pandemi. Gensvaren av hashtagen lät inte vänta på sig och vi fick en massa delningar och ännu fler goda initiativ som berikade vår stadskärna. Vad var det hos er boråsare som fick igång er så otroligt mycket på just #tillsammansförborås? Jag tillåter mig själv att göra en grov gissning på att de handlade om en känsla av gemenskap, viljan att tillsammans reda ut detta, medlidande för verksamheterna i stan och jag tror många fick en känsla av att vilja vara med och påverka. För visst vill vi ha kvar vår stadskärna efter detta. Visst vill vi i dessa tider försöka planera våra inköp så att de i allra hösta grad bidrar till att vi kan gå förhållandevis helskinnade ur detta.

Gemenskapen som uppkom via hashtagen grundade sig inte i någon ”måste-handla-lokalt”-retorik som annars resulterar i en domedagsprofetia. För visst blir ordet ”måste” i sammanhanget så negativt och starkt förknippat med något man egenlitgen inte har lust med eller ser någon poäng i. Möjligen hade det påverkat någons dåliga samvete och kanske hade det resulterat i stödhandel vid ett enstaka tillfälle. Men är det stödhandel stadskärnan långsiktigt ska livnära sig på?

Vår fina stad och den gemenskapen som finns måste fortsätta att byggas på det gemensamma #tillsammansförborås-engagemanget. Vi vill handla lokalt för att vi älskar Borås. Då kommer vi tillsammans genomlida krisen och i framtiden skapa goda möjligheter för ett bredare utbud, fler verksamheter, mer människor i rörelse, fler härliga mötesplatser och till ett än mer levande city.

Så, den lokala handelns dag till ära, gå inte ner på stan och stödköp för att du måste, utan för att du vill.
Se det samtidigt som ett ypperligt tillfälle att investera en liten bit av framtiden i stan. Det är vår vilja att tillsammans hålla stadskärnan levande som är facit.

 

/ Caroline, Cityledare Borås City