Borås 400 år
Borås 400 år
Följ oss

Var är brudarna?

Var är brudarna?

Ett humoristiskt upprop till att skriva om historien med brudar i!

Det kryllar av betydelsefulla kvinnor genom tiderna. Men var är de? De finns och har alltid funnits – men tilldelats tysta roller i historien för att de inte fogade sig efter ramen för hur kvinnor skulle vara i tiden de levde. Det är dags att låta dessa kvinnors avtryck rättmätigt eka genom historieberättandet. Nu tar Mary Wollstonecraft, Christine de Pizan, Margaret Cavendish och andra banbrytande kvinnor plats i rampljuset genom Viktoria Folkesson i ett komisk performance lecture om historiska brudar!

På Jane Austens grav står det om hennes milda sätt, inte om hennes författarskap. En välmenande nekrolog över Mary Kingsley, som på 1800-talet ensam utforskade Västafrika, betonade hennes husliga talanger. Nobelpristagaren Rosalyn Yalows kokkonst framhävs men hennes viljestyrka sågs inte med blida ögon. Dian Fossey, gorilla-forskaren, fick kritik för att hon inte använde läppstift när hon skulle fotograferas för National Geographics.

Det är en demokratis skyldighet att berätta allas historia. Och en medborgares rättighet att få höra hela sin historia. Vi måste även berätta om de kvinnor som frågat, forskat, skapat och som visat att vetenskapens, konstens och nyfikenhetens domäner inte är självfallet manliga. Eftersom kvinnor under alla epoker blivit bortglömda eller bortmanövrerade på ett eller annat sätt kan det ta tid att hitta dem och ge dem sin rättmätiga plats i historien. Men de har funnits, och finns. Så låt oss börja skriva om historien.

 

MEDVERKANDE
Av och med: Viktoria Folkesson

 

Läs mer och boka biljetterPlats: Borås Stadsteater
Datum: 24 may
Börjar: 19:00
Slutar: 20:00
Plats: Borås Stadsteater
Datum: 25 may
Börjar: 19:00
Slutar: 20:00
Plats: Borås Stadsteater
Datum: 27 may
Börjar: 19:00
Slutar: 20:00
Plats: Borås Stadsteater
Datum: 28 may
Börjar: 18:00
Slutar: 19:00